Als ik goed kijk, zie ik aan de ander wat aan die ander te zien is

Fascinerend nieuws in de krant van vandaag: Terreurbestrijding Slimme camera op Schiphol spot afwijkend gedrag

Op luchthaven Schiphol is de Koninklijke Marechaussee een proef begonnen met intelligente camera’s die afwijkend gedrag van reizigers opmerken. Het kan gaan om duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren, maar ook om subtielere ‘afwijkingen’: iemand die opmerkelijk lang op het toilet verblijft, een groepje mensen dat zich opsplitst, iemand die een koffer achterlaat. Hiermee wil de marechaussee criminelen opsporen en aanslagen voorkomen.

Waar hebben we vergelijkbaar nieuws eerder gelezen?

NRC vrijdag 29 augustus 2014: In zijn gefraudeerde artikelen gebruikte psycholoog Diederik Stapel relatief vaak woorden als ‘extreem’ en ‘uitzonderlijk’. Bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘coöperatief’ en ‘moeilijk’ daarentegen paste hij juist weer minder toe vergeleken met zijn onvervalste artikelen.

Kortom, via zijn taalgebruik heeft Stapel traceerbare sporen van fraude achtergelaten. Dat is de conclusie van twee Amerikaanse wetenschappers (PLOS ONE, 25 augustus). Ze vergeleken 24 van Stapels’ artikelen die waren gebaseerd op verzonnen data met 25 van zijn normale publicaties – met respectievelijk in totaal 170.008 en 189.705 woorden

‘Mij spreekt de blomme een talen’, dichtte Guido Gezelle. ‘Mijn spreekt de mens een tale’, bemijmer ik nu. ‘Als ik maar goed kijk, luister en lees, onderken ik alles wat aan de ander te onderkennen is’. En past dit er via via niet ook mooi in? NRC 2014 09 09 Gedachten lezen per magnetisch veld: Neurologie Met magneten wordt bij de ene mens een simpele gedachte gelezen en bij een ander opgewekt. Wel héél traag.Proefpersonen kunnen tekst aan elkaar overbrengen via signalen die rechtstreeks van brein naar brein gaan, zonder gebruik van beeldscherm of geluid. Een internationaal team van onderzoekers beschrijft in het online tijdschrift PLOS One experimenten waarin paren proefpersonen communiceerden over een afstand van 8000 km (van India naar Straatsburg). Hun ‘gedachten’ reisden via internet.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.