In de campagne voor de nakende statenverkiezigen speelt een drama van Shakespeariaanse allure

Het is de meeste landgenoten misschien nog niet opgevallen, maar in de Nederlandse politiek speelt zich dezer dagen een drama af van Shakespeariaanse allure – uiteraard in de bescheiden afmetingen en de vale kleuren van onze nationale poldercultuur, maar voor de alerte Den Haag watcher onmiskenbaar klassiek.

Het begon haast onopgemerkt toen Mark Rutte op 6 maart in een debat opmerkte dat wat hem betreft uitgereisde jihadisten beter kunnen sneuvelen dan hier terugkomen om opnieuw dood en verderf te zaaien.

‘Het kan niet anders …’ – ik citeer nu Edith Schippers, niet naar de letter maar helemaal naar de geest zoals ik die proef – of dat was achter de schermen afgesproken werk van de scenario-schrijvers van de campagnes. Wilders was met griep naar huis gestuurd en Rutte mocht zeggen wat ongeveer tweederde van de Nederlanders stiekem denkt: ‘laat al die verrekte alle moslims lekker een enkele reis verdienen naar hun paradijselijke hiernamaals om daar voor hun onthoofding van onschuldige burgers en nieuwsgierige journalisten tot in alle eeuwigheid beloond te worden met maagdelijke geneugten’ [ik vat het nu in mijn eigen woorden in een van de meer populaire idiomen van cyberspace samen].

En toen kwam mw. Schippers zelf aan het woord: „De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter,” [gisteren in de Telegraaf].

‘De een zegt, … de ander zegt, …, … ergens … krachten … ‘: een béétje drama-schrijver ruikt z’n kans. En dan wordt hij op zijn wenken bediend door, of all people, kunsthistoricus (!) Alexander Pechtold. In een perfecte imitatie van Batavus Droogstoppel roept hij mw. Schippers op om te doen wat in de goede oude tijd in Nederland usance was, namelijk haar beschuldigingen ofwel hard maken met bewijzen ofwel terugnemen – dit is zwarte humor zoals in de Nederlandse media zelden vertoond wordt, toch? Leeft u echt op een andere planeet, Alexander Pechtold? Of doet u stiekem mee in het spel?

Het echte genie steekt natuurlijk in al de campagnestrategen. Ik voorspel dat VVD en PVV samen woensdag ongeveer tweederde van de stemmen zullen halen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *