De Canal Parade en de ethiek van de analytische filosofie

De augustusmaand begon in Nederland Gidsland helemaal geweldig.

Zaterdag jl., 2 augustus, liet Amsterdam in de Canal Parade de wereld zien hoe de glorieuze toekomst van de mensheid eruit ziet. Er was eigenlijk maar één wanklankje.

“Een Groningse politieman zei op Twitter dat hij de Canal Parade maar een ‘smerige vertoning’ vond”, lees ik in de NRC. “Geen ‘Hollands Glorie’, maar ‘Hollands Goorie’”.

Hoe durft-ie! “Geenstijl nagelde hem aan de schandpaal, …”: precies! Zo doen wij dat hier! Wij weten hoe het hoort!

“… , de agent trok zijn tweet terug.”

Goed zo! Die man wist zijn plaats.

“… Ik [= Kim Bos, de auteur van het commentaar in de krant; nooit eerder van gehoord of gelezen – heel toepasselijke naam: ‘Kim’: kan zowel m als v zijn] dacht alleen: Hollands Goorie, dat is eigenlijk een geuzennaam.”

Well roared, lion(ess?) – maar er zit veel meer achter. Freud had voor de helft gelijk: alles is seks.

Voor de andere helft had Freud een blinde vlek ‘Der schwarze Schlamm des Okkultismus’] en sindsdien is het een absoluut taboe. Onze (m/v) obsessie met seks is gewoon platgemaakt heimwee naar het paradijs toen m v en v m was. We leven in de tijd van de hiertussenmaalsanticipatie: onstilbaar verlangen naar hoe en wat we in onze vorige incarnatie waren en in onze volgende incarnatie zullen zijn: niet meer m maar v [zoals zoals alle mannen zoals ik nu in dit leven] vice versa [zoals alle vrouwen die naar een man verlangen nu in dit leven].

In het NRC commentaar citeert Kim Bos ook “de Volendamse lievelingshomo Kees Tol”.

Die was helemaal “in staat van euforie: ‘Niet normaal zo mooi! Hoe trots kunnen we zijn dat we dit als Nederland uitstralen naar de rest van de wereld.’”

‘Trots op Nederland’… – waar hebben we het eerder gehoord. Rita Verdonk wordt met haar TON postuum schutspatrones van de Amsterdamse gay scene.

Zelf wil ik er niets van weten. Van iets anders wil ik wel weten en vooral aan mijn lezers laten weten. Ik herinner me het mensbeeld en de ethiek van de analytische filosofie. Die filosofie leert dat de mens als zodanig in essentie van goede wil is. Er zijn geen slechte mensen, alleen domme mensen.

Evenzo zijn er geen goore mensen, alleen domme mensen. Volgens het gangbare nederlandse mensmodel is die Groningse agent er zo een. Zelf zie ik eerder dat al die deelnemers en toejuichers van de Canal Parade er misschien goed aan zouden doen zich nog eens af te vragen of ze echt alles helemaal begrijpen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.