Is er vooruitgang in de vooruitgang? NEE

‘Is internet revolutionair?’ vraagt Robert Gordon in de NRC van 19 maart. NEE, antwoordt hij: ‘Er is juist een tekort aan écht grote uitvindingen.’

Het lijkt alleen maar zo, specificeert hij.

‘Zelfrijdende auto’s maken hun eerste ritjes op snelwegen, robots gaan volgens sommige economen veel banen overnemen, de smartphone is binnen een paar jaar tijd een onmisbaar communicatiemiddel geworden’, geeft Gordon als actuele voorbeelden.  ‘Het is verleidelijk om te denken dat vernieuwing sneller gaat dan ooit en dat we middenin een ongekende technologische revolutie zitten’, licht hij toe.’Dat is ook wat veel technologiebedrijven zeggen.’

Maar het tegendeel is het geval, zegt de auteur van het begin dit jaar verschenen boek The Rise and Fall of American Growth, in een vraaggesprek met NRC. „Sterker: we zitten in een periode van stagnatie.”

Hij heeft op een gruwelijke manier gelijk. Kijk en luister naar, en denk dóór over wat vanochtend in Brussel gebeurd is en nog steeds, in een ruime omtrek van de hoofdstad van de Europese Unie gaande is terwijl ik dit schrijf.

Alle woorden schieten te kort om … enzovoort; zodra het om oordelen gaat, flitsen de riedeltjes weer over het scherm.

De woorden die we nodig zouden hebben om echt te begrijpen wat hier gaande is, zijn er domweg niet. “Hemel, hel, hiernamaals, paradijs …” – voor moslims verwijzen die woorden naar realiteiten. Voor een aantal moslims legitimeren die realiteiten terreur. Niemand kan zeggen voor hoeveel moslims dit geldt.

Voor ‘ons’ [= lezers van mijn WordPress-dossier] verwijzen die woorden naar … – wordt vervolgd.

Voor nu vat ik alleen samen: Ceterum censeo dat het kairos is voor een programma “Rudolf Steiner revisited” – Overigens ben ik van mening dat het an der Zeit is, dat de tijd óverrijp is, voor een herwaardering van wat Steiner allemaal geleerd heeft.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *