INGEHAALD DOOR TIJDGEEST. Mijmeringen over Rudolf Steiner, de antroposofie en ons zelf hier en nu. 1. Ebola en de Jihad

Alles hangt met alles samen. Dat is een oerwijsheid van de antroposofie en van alle serieuze esoterie. Mens en komos, natuur en geest, het hiervóór, het hier-en-nu en het hierná = het hiertussenmaals: alles houdt verband met alles. Zelfs kennis en onewetendheid hangen samen.

 Wereldgebeurtenissen

DUS hangen ook alle wereldgebeurtenissen met elkaar samen. Alleen is die samenhang vaak verborgen, geheim. Maar volgens de genoemde oerwijsheid moet die samenhang te vinden zijn. Zie voor uitleg van deze stelling mijn boekje ‘De naam van het geheim – Rudolf Steiner en het probleem van de antroposofie en de vrije wil – Een levensbericht in de vorm van een inventaris van paradoxen in eigentijds format ter informele bekendmaking, verspreiding en bespreking in kleine kringen van vrienden, bekenden en eventueel zelfs andere geïnteresseerden’, Stichting Kairos, augustus 2014, ISBN 978-90-76494-08-1, blz. 16. DUS is er een samenhang tussen Ebola en de Jihad, en kunnen wij die, als we maar goed genoeg zoeken, vinden.

 Vergeetmomenten

De samenhang tussen Ebola en de Jihad loopt via twee grote vergeetmomenten in de wereldgeschiedenis.

(1) Ebola kan zo’n immense epidemie worden omdat de mens vergeet dat hij in een oer-relatie leeft met de natuur en dus met alle ziekmakende micro-organismen. Dat leerde ik lang geleden in mijn studie geneeskunde. De wetenschap omtrent ziekte, de ziekteleer, is niet echt een exacte wetenschap. ‘Pathology cannot be said to have laws, as thermodynamics has laws‘, leerden wij daar, ‘but it does have recurrent themes’. Een “telkens terugkomend thema“ in alle ziekten met van buitenaf komende oorzaak is dat altijd sprake is van evenwichten en van strijd tussen de mens en de andere levende wezens en organismen. Het belangrijkste thema is ‘that pathological duels, e.g. between bacteria and man, tend to be fought to a draw rather than outright victory. The reason for this paradox is that natural selection favours such a conclusion for both parasite and host.’ De antibiotica zijn nu ruim een halve eeuw in de wereld; de bacteriën leken tot voor kort de strijd verloren te hebben, maar het leven geeft zich niet gewonnen, de loopgraven-oorlog tussen mens en microbe gaat door, en nu zien vooral virussen hun kans, en de eeuwenlange mishandeling van Afrika en zijn bewoners door de westerse beschaving moedigt die virussen krachtig aan.

(2) De Jihad is een rechtstreekse manifestatie van de zogeheten Seinsvergessenheit, het door Heidegger geïntroduceerde begrip voor de innerlijke leegte van de moderne mens die zelfs niet meer weet dàt hij niets weet van leven vóór de geboorte en ná de dood. Op drift geraakte jonge strijdbare moslims raken in die leegte alle benul van de werkelijkheid kwijt en vormen daar een perfecte prooi voor de tegenmachten Satan (Ahriman) en Diabolos (Lucifer). Zie voor uitleg en toelichting mijn boekje ‘Ingehaald door de tijdgeest – Rudolf Steiner: Antroposofie en Karma van het hier en nu – Een diatribe uit Rotterdam, herfst 2014′, ISBN/EAN: 978-90-76494-09-8, Stichting Kairos: http://www.kairos-kr.nl/.

 Onleesbaar

‘Filosofie is de kunst om woorden aan de werkelijkheid te geven’, leerde ik ook lang geleden van Jan Sperna Weiland – maar in het totaal-veranderingsproces waarin de wereld nu verkeert, is ook de taal op drift geraakt. ‘De woorden waarin we ons begrip voor die veranderingen proberen weer te geven, zijn voortdurend in beweging’, citeer ik uit de hierboven geoemde diatribe. ‘Ze veranderen, worden onder onze handen onbruikbaar terwijl we met ze bezig zijn. Af en toe komen oneliners in de krant die dit ongemakkelijke gevoel samenvatten. “De wereld is onleesbaar geworden”, lees ik bij voorbeeld ergens; wat is dan nog de zin van te willen schrijven?’

Wil je ondanks deze sombere boodschap toch nog wat meer lezen? Mail me …: hugo@verbrugh.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.