INGEHAALD DOOR TIJDGEEST. Mijmeringen over Rudolf Steiner, de antroposofie en ons zelf hier en nu. 9. Geheimen bestaan.

Geheim is geheim. Alles wat je er meer over zegt onthult iets van het geheim en ontkracht zodoende zichzelf. Maar bloed kruipt waar het niet gáán kan en de mens is, althans volgens Sartre, ‘gedoemd tot de vrijheid’ oftewel, in een creatiever en meer zich zelf bevestigend mensbeeld, geschapen met het doel een nieuwe kwaliteit toe te voegen aan de kosmos namelijk de vrijheid, zoals Steiner en de antroposofen het zien, dus hij probeert per definitie het onmogelijke en zoekt en vindt en communiceert over geheimen zonder het geheim te onthullen.

Phishing mail

Dat klinkt raadselachtig maar ik heb redenen om zo te beginnen. Gisteren blogde ik hier over zelfmoord en een bankier van ABN/AMRO en naar goed gebruik twitterde ik daarover. In een van die tweets plaatste ik het bekende #-teken voor de naam van deze bank. Amper een paar uur later kreeg ik zonder dat mijn spam-filter enige argwaan had getoond een evidente phishing-mail van zogenaamd ABN/AMRO. Zulke phishing mail krijg ik, zoals iedereen, vrijwel dagelijks – maar bijna nooit van ABN/AMRO en al helemaal niet zonder dat mijn antispam waakhond zijn werk doet. Dit was nieuw.

Achterdocht

‘Uit het feit dat je achterdochtig bent volgt niet automatisch dat niet iemand achter je aan zit’, leerde ik vroeger. Het USP, het Unique Selling Point van het werk van Steiner is dat hij zag dat de tijd voor geheimhouding van zogenaamd occulte zaken voorbij was, en zo goed als hij destijds in het Duitse taalgebied kon onthulde wat hij aan geheimen doorzag.

Deductie

Het succes dat Steiner had met zijn werk en de geloofwaardigheid van wat hij meedeelde maken niet dat er nu geen geheimen meer zijn. Ze zijn alleen nog moeilijker op te sporen dan vroeger. Het voorbeeld dat iedereen (behalve Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal) kent is ICT. Geniale wiskundigen die de geheime (!) algoritmen kennen die bruikbaar zijn om in cyberspace te spioneren zijn realiteit. Ben ik achterdochtig als ik deduceer dat hier wellicht zo’n geniale kenner van nieuwe ICT-geheimen een snelle klus geklaard heeft?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *