Paaszaterdag JC

Het toeval speelt ons soms op lugubere wijze parten.De NRC blaast een dapper partijtje mee.

Eergisteren, op Witte Donderdag, begon het al. Fokke en Sukke waren als veredelde ramptoeristen naar de hemelpoort gereisd en zagen daar De Ware Verlosser aankomen.

Op Goede Vrijdag had het hoofdartikel een mooie echo van die wijsheid in zijn kop: ‘God van Nederland gemuteerd: … Nu is hij of zij onder meer Allah, Boeddha in het tuincentrum, en Iets van de ietsisten.’

Al dagen lang zie ik op kleurenfoto’s in de krant en op het scherm telkens billboards langskomen met JC in koeienletters.

Hoe toepasselijk! Vandaag is Stille Zaterdag. De Katholieke Kerk, althans wat daarvan over is, leert dat JC [= Jezus Christus] op Paaszaterdag ‘neergedaald is ter helle’.

Amsterdam, begrijp ik, overweegt nu de stad een nieuwe naam te geven: ‘JohanCruijffstad’.

Zelfs Youp krijgt er religieuze bevliegingen van: “Ik merk dat het verschrikkelijke Brusselnieuws in één klap uit mijn hoofd is weggebulldozerd. Ik denk aan de slachtoffers die tot hun verrassing Johan het paradijs binnen zien wandelen.”

Van dat laatste geeft de kop boven de column van Caroline de Gruyter van vandaag een treffende echo: ‘De zelfmoordenaars weten waar zij heen willen. Wij niet.’

Dat geeft ten minste enige ontluistering aan het helse spiegelfeest dat in deze paasdagen 2016 door de wereld gaat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.